Siirry suoraan sisältöön

Lapsen uhmaikä voi kiristää hermoja

Lapsen uhmaikä

Lapsen uhmaikä on tärkeä vaihe lapsen elämässä ja normaalissa kehityksessä. Tahtoikä on vaihe, joka osoittaa sen, että lapsi alkaa pikkuhiljaa itsenäisemmäksi. Se voi olla toisinaan rankkaa vanhemmille, mutta onneksi se ei kestä ikuisuutta. Vanhempia ei välttämättä naurata silloin, kun kiukkukohtaus yllättää kauppareissulla tai muussa julkisessa paikassa. Mutta monesti jälkikäteen huomaa sen, että uhmakkuus loppuu yhtä yllättäen kuin se alkoikin.

Lapsen uhmaikä – Näillä tavoin se voi ilmetä

Tahtoikäinen lapsi voi saada kiukkukohtauksen oikeastaan mistä tahansa asiasta. Esimerkiksi suuttumus voi tulla siitä, että hän ei enää haluakaan samaa asiaa, kuin mitä hän hetkeä aiemmin pyysi. Joinakin hetkinä kiukun syynä voi olla esimerkiksi väärän väriset vaatteet tai se, että ei saa tehdä jotain haluamaansa asiaa. Mikä tahansa asia voi laukausta kiukun uhmaikäisellä.

Kiukuttelipa lapsi mistä tahansa aiheesta. Voi uhmaikäisen kanssa eläminen olla toisinaan todella raskasta. Kiukku voi yllättää vanhemman milloin tahansa ja mistä tahansa syystä. Joka tapauksessa on tärkeää, että lapsi saa luvan kanssa kiukutella ja harjoitella itsenäistymistä. Uhmaikä on oleellinen vaihe lapsen kehitystä, eikä sitä pidä kieltää. Vanhempien vastuulla on turvallisten sääntöjen ja rajojen luominen myös kiukun hetkinä.

Tahtoikä ei onneksi kestä ikuisuutta!

Kun lapsi käyttäytyy uhmakkaasti, on vanhempien tärkeää säilyttää rauhallinen ja ymmärtäväinen asenne asiaa kohtaan. Uhmaikä osoittaa sen, että lapsi kasvaa ja kehittyy. Hankalina hetkinä on hyvä muistaa se, että uhmaikä ei kestä yleensä kovin pitkään. Monesti se loppuu lähes yhtä nopeasti ja yllättäen, kuin se aikoinaan alkoikin.

Avainsanat: