Lapsen hankkiminen yksin on mahdollista

mother with son

Keinohedelmöitys on yksi keinoista, jonka ansiosta lapsen hankkiminen yksin on mahdollista naiselle. Tähän tulee varautua niin henkisesti kuin rahallisestikin hyvin, sillä tie äidiksi ei ole aivan helppo saati halpa. Hedelmöityshoidot ovat melko arvokkaita eikä takeita onnistumisesta ole. Matkaan kannattaa kuitenkin alkaa, jos halu saada oma lapsi on vahva ja on varma asiastaan. Yksinhuoltajuus ei ole enää mitenkään erikoinen asia.

Lapsen hankkiminen yksin tuo vastuuta mutta toisaalta vapauttakin. Yksin lasta kasvattaessaan, joutuu kantamaan kaiken vastuun, mutta saa myös kaiken oikeuden päättää, kuinka lapsensa kasvattaa. Toki matkan varrella voi vielä se kumppanikin tulla vastaan.

Psykologille ennen hoidon aloittamista

Ennen hedelmöitystä on käytävä niin psykologin kuin lääkärinkin juttusilla. Lääkäri ottaa kokeita ja tutkii hedelmöittymisen olevan mahdollista, psykologin kanssa käydään läpi aikaa lapsen syntymän jälkeen ja kuinka lapselle asiasta kerrotaan kun aika koittaa. Äitiyslaki sivusto suosittelee tarkkaa harkintaa niin järjen kuin tunteenkin kanssa ennen hedelmöitystä.

Lapsen hankkiminen yksin voi olla onnen täyttymys naiselle, joka on haaveillut lapsesta kauan ja sitä oikeaa parisuhdetta ei vain tahdo löytyä. Aika on rajallinen naisen elämässä ja päätös ryhtyä toimeen on tehtävä vielä kun iän ja kunnon puolesta se on järkevää.

Vinkkejä lapsen hankkimiseen

Lapsen hankkiminen on iso asia ja siihen on hyvä olla varautunut, tapahtui se sitten yksin tai parisuhteessa. Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Talous. Lapsi vaatii aikaa ja tarvikkeita. Kannattaisiko ensin säästää rahaa?
  • Tukiverkko. Kukaan ei jaksa aina yksin, löytyykö lähipiiristä apua?
  • Kasvatus. Millaisilla arvoilla lähteä kasvattamaan lasta?

Lapsen hinta

Keinohedelmöitys on melko arvokasta ja rahaa on varattava valmiiksi. Koska hoitoja ei tarvita lapsettomuuden vuoksi, toimenpiteistä ei saa Kela-korvausta. Tutkimuskäynnit ja ultrat voivat viedä sata euroa joka kerta ja itse toimenpide jopa 600€. Hintaa voi siis kertyä, varsinkin jos hedelmöitys ei onnistu kerralla.

Keinohedelmöitys tuo tuloksia usein 3-4 hoitokerran aikana, joten on hyvä varautua suurempiin kustannuksiin jo aluksi eikä antaa hinnan säikäyttää. Kun raskaus on saatu alulleen, seurataan sen kulkua aivan normaalin raskauden tapaan. Suurimmat haasteet ovat kuitenkin vasta edessäpäin, kun lapsen kanssa lähdetään elämään yhdessä. Se on ehkä silti paras haaste, mitä voi olla.