Inseminaatio on mahdollista tehdä kotona tai klinikalla

Hedelmöittymisen ihme

Inseminaatio eli keinohedelmöitys voidaan tehdä joko koti-inseminaationa tai lääketieteellisin menetelmin. Kotona tehtäessä siittiöt viedään emättimeen kohdunsuun lähelle ruiskun avulla eli ilman yhdyntää. Onnistumisen mahdollisuus on 10-15 % eli sama kuin yhdynnässä. Ovulaatiotestin avulla voidaan saada selville ajankohta, jolloin hedelmöittyminen on todennäköisintä. Hoidon edellytyksenä on ovulaation tapahtuminen eli se, että naisen munanjohtimet ovat auki ja on riittävä määrä liikkuvia siittiöitä.

Inseminaatio klinikalla

Inseminaatio klinikalla on hoitomuoto, johon voidaan päätyä monista syistä. Ennen lapsettomuushoitoihin ryhtymistä, on syytä puuttua hedelmällisyyttä heikentäviin tekijöihin. Niistä yleisimpiä ovat tupakointi ja paino-ongelmat eli yli- tai alipaino sekä tietyt perussairaudet. Inseminaatiohoidon tulokseen vaikuttavat eniten siemennesteen laatu, minkä lisäksi oikealla ajoituksella ja naisen iällä on merkitystä. Naisen iän lisääntyessä onnistumisprosentti heikkenee.

Keinohedelmöitys on yleinen lapsettomuushoito, jossa voidaan käyttää pariskunnan omia tai luovuttajan siittiöitä. Se tulee kyseeseen, kun lapsettomuuden syyksi epäillään lievää spermavikaa tai kohdunkaulan limasta johtuvia tekijöitä. Oikea ajoitus eli ovulaatioajan läheisyys voidaan arvioida kaikututkimuksella ja ovulaatio käynnistää hormonipistoksen avulla. Jos siittiöt ovat viallisia tai puuttuvat, tulee hoitovaihtoehdoksi inseminaatio luovuttajan siittiöillä. Luovuttajan siittiöitä tarvitaan myös naisparien ja itsellisten naisten hoidossa.

Oletko sinä sopiva siittiöiden luovuttaja?

Voit luovuttaa siittiöitä, jos olet perusterve ja iältäsi 20-45 -vuotias tupakoimaton henkilö. Sinulla ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia ja vaaditut infektiotestaukset eli HIV, B-hepatiitti ja C-hepatiitti ovat negatiivisia. Lisäksi tarvitaan suostumuksesi siihen, että sukusolustasi alkunsa saanut lapsi saa halutessaan selvittää henkilöllisyytesi tullessaan täysi-ikäiseksi. Henkilötietosi ilmoitetaan Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin hedelmöityshoitolain mukaan.