Siirry suoraan sisältöön

Hedelmöityshoidot

Hedelmöityshoito

Moni kärsii lapsettomuudesta tahtomattaan. Lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että lasta ei vain saada alulle luonnollisin keinoin. Jos lasta on yritetty saada jo pidempään tuloksetta, voivat erilaiset hedelmöityshoidot astua kehiin. Niistä on usein saatu apua lapsettomuuteen ja lapsi on saatu alulle jonkin hoidon avulla. Se, millaista hoitoa kenellekin suositellaan, riippuu täysin siitä, mikä on lapsettomuuden syy. Tässä artikkelissa me paneudumme tarkemmin eri hedelmöityshoitoihin.

Kenelle hedelmöityshoidot sopivat?

Hedelmöityshoito voidaan aloittaa parilla, joka on kärsinyt lapsettomuudesta jo pidempään, ja jonka lapsettomuuden syyt on selvitetty tutkimuksin. Vaihtoehtoisesti, jotkut valitsevat hedelmöityshoidot yksin, silloin kun toivoo lasta, mutta hankkii sen mieluummin yksin. Hedelmöityshoitoja ei aloiteta lainkaan pareilla silloin, jos luonnollisen raskauden mahdollisuus nähdään hyväksi. Moni tulee raskaaksi noin vuoden kuluessa ehkäisypillereiden pois jättämisestä.

Tärkeimpiä tekijöitä hoidon onnistumisen kannalta on naisen ikä. Jos nainen on yli 40-vuotias, alkavat hoitotulokset usein heiketä. Mitä nuorempana hoidot aloitetaan, sitä todennäköisemmin ne myös onnistuvat. Tämä tosin tarkoittaisi sitä, että lasta oltaisiin yritetty saada jo pidempään puolison kanssa tuloksetta, ja että lapsettomuuden syy on tutkittu ja luonnollisen hedelmöittymisen nähty olevan melko epätodennäköistä.

Hedelmöityshoidot yksin tai yhdessä inseminaatiolla

Hedelmöityshoidot tarkoittavat usein sellaisia hoitoja, joissa munasoluja ja siittiöitä käsitellään laboratoriossa. Tällaisia hoitoja voidaan tehdä Suomessa joko mies- tai naispareille sekä yksin lasta toivoville. Niitä tehdään myös pareille, jos miehen siittiöiden kunto, eli sperman laatu, on syystä tai toisesta heikentynyt. Tällöin siittiöt ruiskutetaan suoraan naisen kohtuonteloon, helpottaen niiden pääsyä sinne, minne niiden kuuluvatkin, jotta raskaaksi tulo olisi mahdollista.

Hedelmöityshoidot ja inseminaatio tulee tehdä aina oikealla hetkellä, eli silloin kun naisen ovulaatio on käynnissä. Onnistumisen mahdollisuus on 10-15 prosenttia yhtä hoitokertaa kohden, ja moni saattaakin joutua käymään hoidoissa useamman kerran ennen kuin lapsi saadaan alulle. Joillekin hoito ei välttämättä tuota tulosta.

Kuinka edistää raskaaksi tulon mahdollisuutta luonnollisesti?

Lapsettomuuden syynä voi olla myös naisen ylipaino, huonot elämäntavat, stressi tai jokin perussairaus. Jotta voisi edistää omia mahdollisuuksia tulla raskaaksi luonnollisin keinoin, tulisi yrittää parantaa omia elämäntapoja. Jo pieni painonpudotus lisää raskaaksi tulon mahdollisuutta. Myös stressistä eroon pääseminen auttaa voimaan huomattavasti paremmin. Siksi kannattaakin muistaa tehdä arkena sitä, mistä eniten nauttii, oli se sitten kevyt liikunta, pelaaminen, veikkausvihjeet tai vaikka kirjan lukeminen.

Kun muistaa antaa aikaa itselle ja omalle hyvinvoinnille, myös perussairaudet pysyvät tasapainossa, ja joskus jopa katoavat. Monelle pelko siitä, että ei löydä sopivaa elämänkumppania vielä silloin, kun on hedelmällisessä iässä, on syy sille, miksi nainen haluaa hedelmöityshoitoihin yksin. Sekin on täysin sallittua ja siihen on Suomessa mahdollisuus.

Hedelmöityshoidot ja munarakkulan kypsytyshoidot

Lapsettomuutta voidaan hoitaa myös lääkkein etenkin silloin, jos lapsettomuuden syynä on naisen munarakkulat. Jotta lääkehoito voitaisiin aloittaa, tulisi ensin huolehtia siitä, että omat elämäntavat ovat kunnossa. Tämän jälkeen naisen munarakkulaa voidaan yrittää kypsyttää letrotsolin avulla. Sitä määrää usein lapsettomuushoitoihin perehtynyt lääkäri. Jos lääkkeellinen hoito ei tehoa, vasta sitten keinohedelmöitys voi olla vaihtoehto.

Lääkehoitoa seurataan klinikan vastaanotolla, jotta nähdään, saadaanko sen avulla haluttuja tuloksia. Klinikalla seurataan esimerkiksi sitä, onko kuukautiskierto normaali, kypsyykö hoidon aikana munarakkula tarpeeksi ja paksuneeko kohdun limakalvo riittävän paksuksi. Tämän jälkeen varmistetaan munarakkulan irtoamisajankohta.

Munarakkulan kypsytyshoitojen avulla jopa 80 prosentilla naisista ovulaatio tulee normaalisti, ja yksi kolmasosa heistä tulee raskaaksi. Tällainen lääkkeellinen hoito sisältää siis hyvin suuren onnistumisprosentin. Se ei kuitenkaan sovi aivan kaikille, ja monesti ylipainosta tai huonoista elämäntavoista on haittaa. Jos lääkkeellinen hoito ei tehoa syystä tai toisesta, voivat muunlaiset hedelmöityshoidot olla seuraava askel kohti unelman toteutumista.