Kansalaisaloite äitiyslaiksi luovutetaan eduskunnan puhemiehelle pe 9.9. kello 10

Tiedote 7.9.2016

Äitiyslakia tukevat järjestöt 

 

Kansalaisaloite äitiyslaiksi luovutetaan eduskunnan puhemiehelle pe 9.9. kello 10

Eduskunnan luotetaan ymmärtävän, että äitiyslaki suojaa naisparien lasten turvallista kasvua

 

Kansalaisaloite äitiyslaiksi saavutti toukokuussa yli 50 000 kannattajaa, ja elokuussa Väestörekisterikeskus vahvisti hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707 kappaletta. Tämän viikon perjantaina 9.9. kello 10 aloitteen käynnistäneet järjestöt luovuttavat aloitteen eduskunnan puhemiehelle eduskunnan käsittelyä varten. Eduskunnan käsittely alkaa suuren salin lähetekeskustelulla, jossa päätettäneen lähettää esitys lakivaliokuntaan yksityiskohtaisesti käsiteltäväksi.

”On hienoa saada esitys äitiyslaista vihdoin eduskunnan käsittelyyn. Kolme hallitusta perä jälkeen on jättänyt antamatta oikeusministeriössä valmistellun valmiin esityksen”, toteaa Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

”Olen hyvin luottavainen, että eduskunta ymmärtää, että äitiyslaki on lapsen edun mukainen. Esitys äitiyslaista on hyvin käytännöllinen. Lailla korjataan yhden lapsiryhmän oikeusturvaa vaarantamatta kenenkään muun oikeuksia. Äitiyslakia sovelletaan vain niissä tapauksissa, joissa lapselle ei ole teoriassakaan vahvistettavissa isää. Kun työteliäs adoptioprosessi korvataan äitiyden tunnustamisen prosessilla, yhteiskunta myös säästää resurssejaan”, Jämsä jatkaa.

Ensi keväänä voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki ei korjaa sateenkaariperheiden lasten heikkoa asemaa. Naisparin lapsen juridinen asema jää edelleen haavoittuvaksi lapsen syntyessä perheeseen. Nykylain mukaisesti tilanne voidaan korjata vasta lapsen syntymän jälkeen perheen sisäisellä adoptiolla. ”Olen joutunut adoptoimaan oman lapseni. Jos olisin mies, olisin ollut heidän vanhempansa syntymästä lähtien”, sanoo sateenkaariperheen äiti Katriina Rosavaara.

”Kahden juridisen vanhemman vahvistaminen lapselle syntymästä asti suojaa lapsen turvallista kasvua”, toteaa Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta. ”Yhteiskunnan on huolehdittava jokaisen lapsen oikeusturvasta”, hän jatkaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään oikeusministeriössä syksyllä 2014 valmistellun esityksen hyväksymistä sellaisenaan. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa. Esitys äitiyslaista vastaa sisällöltään tämän vuoden alussa voimaan tullutta isyyslakia, ja alun perin äitiyslakikin oli suunniteltu astumaan voimaan yhtä aikaa isyyslain uudistuksen kanssa.

Naisparille syntyvän lapsen oikeusturva tulee paranemaan toivotun lakimuutoksen myötä huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien. Nykyiseen käytäntöön, jossa lapsi adoptoidaan perheen sisäisesti, voi mennä useita kuukausia tai jopa vuosi. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on hyvin turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.

”Tutkimusten mukaan ei-synnyttäneen äidin juridinen asema suhteessa lapseen vaikuttaa myös vanhempien yhdessä pysymiseen, ja vanhempien yhdessä pysyminen puolestaan edistää lapsen hyvinvointia”, kertoo tutkija, psykologian tohtori Kia Aarnio, joka kartoittaa sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisessä tutkimushankkeessa.

Me allekirjoittaneet ihmisoikeus-, lapsi- ja perhejärjestöt tuemme kansalaisaloitetta äitiyslaiksi, koska on lapsen edun mukaista, että hänen juridinen asemansa on selvä niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista.

 

Järjestöt:

Sateenkaariperheet, Väestöliitto, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Amnesty International Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Seta, Monimuotoiset perheet -verkosto, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto, Naisasialiitto Unioni, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Adoptioperheet, Regnbågsankan, HeSeta, Pirkanmaan Seta, Turun seudun Seta, Jyväskylän Seta, Mummolaakso, Kasary 

Huomioita medialle:

Kansalaisaloitetta tukevat järjestöt eivät järjestä lehdistötilaisuutta aloitteen luovuttamisen yhteydessä. Luovutustilaisuudesta kiinnostuneet toimittajat voivat olla yhteydessä eduskunnan tiedotukseen.

Lisätietoja kansalaisaloitteesta antavat:

Juha Jämsä, toiminnanjohtaja, Sateenkaariperheet ry, 044 997 1956, juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

Eija Koivuranta, toimitusjohtaja; Väestöliitto, 050 574 1775, eija.koivuranta@vaestoliitto.fi

Kia Aarnio, tutkija, Sateenkaariperheet ry, 050 542 1001, kia.aarnio@sateenkaariperheet.fi

 

Linkki kansalaisaloitteeseen kansalaisaloite.fi –palvelussa:

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1669

 

Lisätietoa äitiyslaista ja kampanjasta:

www.äitiyslaki.fi

 

Kampanjan Facebook-sivu:

www.facebook.com/aitiyslaki

 

Aihetunniste:

#äitiyslaki